Miért fontos a részecskeszűrő tisztítása?

Részecskeszűrő szakszerviz már 10 éve az élvonalban.

Miért fontos a részecskeszűrő tisztítása?

A részecskeszűrő minden dízel személyautóban és teherautóban, Euro 4-es, 5-ös, illetve újabb gépjárműben megtalálható szűrőrendszer, mely a dízelmotorhoz kapcsolódik. Szerepe nem más, mint az égés során keletkező korom és a káros anyagok csökkentése. A részecskeszűrő porózus szerkezetű, ugyanis ez a szerkezet teszi lehetővé, hogy a motor által kibocsájtott káros részecskéket a szűrő felfoghassa.

Mikor a felfogott korom mennyisége eléri a határértéket, akkor a motorvezérlés érzékeli a megnövekedett különbözeti nyomást, ebben az esetben részecskeszűrő regenerálja önmagát. Ezt úgy tudja elérni, hogy a befecskendezés módját, illetve a motor által beszívott levegő útvonalát megváltoztatja. Ezt a regenerációt észre sem lehet venni menet közben, csak a hűtőventilátor tartós működése leállított motor mellett mutatja, hogy zajlott a folyamat.

A részecskeszűrők lehetnek kerámiából vagy zsugorfémből, de anyagtól függetlenül rendszeres időközönként igényli a műszeres tisztítást is, azaz meg kell szabadítani a benne maradt részecskéktől. Amennyiben ezt nem tesszük meg, úgy az egyre növekvő koromterhelés megnöveli a kipufogógáz ellennyomását, ez pedig rossz hatással van a motor hatásfokára, valamint az autó gyorsulására is kedvezőtlenül hathat, és tönkreteszi a turbót is.