A részecskeszűrő működése és önregenerációja

Részecskeszűrő szakszerviz már 10 éve az élvonalban.

A részecskeszűrő működése és önregenerációja

A részecskeszűrőt jelölhet az autók leírásában a DPF (Diesel Particle Filter) vagy a FAP megnevezés is. A diesel részecskeszűrők a jármű kipufogó rendszerében találhatóak, a katalizátor mellett. Néhány esetben a részecskeszűrők konkrétan a katalizátorral együtt lesznek beszerelve a gépjárműbe. A dízelmotor működése során létrejövő káros anyagok összegyűjtése majd annak égetéssel történő eltüntetése a szűrő fő feladatköre. A részecskeszűrő alkalmazásának eredménye, hogy csökken a károsanyagok kibocsátása. Ennek jelentősége nem megkérdőjelezhető, hiszen a legmodernebb dízelmotorok is termelnek apró, szabad szemmel láthatatlan koromszemcséket, amelyek felelőssé tehetők a szemirritáció, légúti problémák és súlyosabb esetekben tüdőrák kialakulása miatt is. A szűrő felfogja ezeket a parányi koromdarabokat, így azok nem juthatnak ki a szabadba.

A részecskeszűrő működésének hatásossága a porózusságában rejlik, így képes felfogni a ki- és beáramló gázok által szállított szennyeződéseket, amelyek a fekete füstért felelősek. A részecskeszűrő megfelelő működése során az áthaladó kipufogógázból több, mint 90 %-ban összegyűjti a kormot a speciálisan kialakított cellákban. Mielőtt a szűrő teljesen elkormolódna, a motorirányító számítógép jelez nekünk, és eközben a részecskeszűrő regenerálja önmagát a kipufogógázok hőmérsékletének emelésével. Ez nem más, mint az utólagos befecskendezés. A folyamatot a cerine bázisú adalékanyag segítségével lehet végrehajtani, ez minden egyes tankoláskor újratöltődik. Így tud a szűrő minden 1000 km után úgy regenerálódni, hogy az ezzel járó égetést a vezető nem is észleli.

De valahogy mégis megtörténik a szűrő eldugulása, melynek az oka a rövid utazásokban, vagy a városi használatban keresendő. Ilyenkor a dízelautók kipufogógáz hőmérséklete csupán 200 Celsius fok, tehát a megújulási folyamat nem tud elindulni, vagy ha mégis, a rövid időtartamú autózások során az öntisztulás nem fejeződik be. Ebből egyértelműen következik, hogy a következő megújulási folyamat nem lesz tökéletes, hiszen a többletet már nem tudja maradéktalanul eltávolítani. Egy speciális adalékanyag befecskendezése segíthet az alacsonyabb hőfokon történő megújulásban, azonban ha ezt az adalékanyagot nem pótoljuk, szintén az eldugult szűrő problémájával szembesülünk. Ezen túl persze probléma adódhat fizikai károsodás vagy törmelék bekerülése miatt is, csak úgy, mint más alkatrészek hibája miatt.