Részecskeszűrő tisztítás házilag

Részecskeszűrő szakszerviz már 10 éve az élvonalban.

Részecskeszűrő tisztítás házilag

A dízelnautóknak számos előnyük van, hátrányuk azonban az, hogy a motor lassan tud kellőképpen felmelegedni, hidegen pedig többet is fogyaszt, ráadásul számos káros anyagot juttat a környezetbe. Ezeknek a szennyeződések megfogására alkalmas a részecskeszűrő, azonban idővel ez az eszköz is megtelítődik korommal és hamuval. Sokan sajnálják a pénzt – vagy egyszerűen nem telik rá –, hogy szervizben tisztítassák ki a részecskeszűrőt, és házilag szeretnék tisztítani azt.

Fontos azonban tudni, hogy mivel egy nagyon kényes szerkezetről van szó, speciális szerszámok és hozzáértés nélkül házilag nem megoldható a részecskeszűrő megfelelő tisztítása. A szakszerű tisztítás amellett, hogy több órát vesz igénybe, komoly hozzáértést is igényel, hiszen típusaiban más és más részecskeszűrővel lehet dolgunk. A részecskeszűrő tisztításra mindenképpen szükség van, hiszen ennek elmulasztása akadályozza a gépjárművet abban, hogy használatra kész legyen. A dízel járművek részecskeszűrője eltömődhet néhány éves kor után, s ilyenkor fontos, hogy szakember által végzett tisztításon vegyen részt.

Azok a részecskeszűrők, melyek halmozottan szennyezettek, házilag történő tisztítás után könnyebben megsérülhetnek, ugyanis kár eshet a szűrőben lévő kerámiabetéten. Ilyenkor, ha már sérül a szűrő, a tisztítást többnyire nem lehet utána elvégezni – szakavatott kezek által sem – ezért nem érdemes rizikózni, és házilag kísérletezni. A csodaszereknek titulált anyagok jobbára nem segítenek a részecskeszűrő tisztítás során, többnyire nagyobb baj keletkezik, mint amekkora volt. Így, habár a házilag véghezvitt tisztítás olcsóbbnak tűnhet, a későbbiekben nagyobb összegek ráfordítását igényli. A tisztítási technológiák különböznek ugyan, mindig több órás munkafolyamatot igényelnek. Ezért érdemes időben szervizbe vinni az autót, amennyiben a részecskeszűrő tisztítást kell elvégezni. Házilag aligha van egy embernek több órája – akár egy-két napja – is arra, hogy csak és kizárólag a részecskeszűrővel bíbelődjön. Ráadásul a ki- és beszerelés folyamata is hosszú ideig tart.