Részecskeszűrő kiiktatás

Részecskeszűrő szakszerviz már 10 éve az élvonalban.

Részecskeszűrő kiiktatás

A részecskeszűrő kiiktatását azonban sokan javasolják, tévesen. Ma már a motorok korszerűsítésnek köszönhetően a tökéletlen égés kisebb arányban van jelen. Mindezt több eszköz is segíti, például a kipufogógáz visszavezetése, kenéstechnika vagy a befecskendezési idő lerövidítése. Ezek együttesen növelik a hatásfokot, míg a motor űrtartalma csökken és kevesebbet is fogyaszt (vagy legalábbis nem fogyaszt többet).

A részecskeszűrő a klasszikus katalizátor mögött van elhelyezve, felépítésük csak annyiban különbözik, hogy a katalizátor durva-, addig a részecskeszűrő finomszűrési funkciót lát el. Utóbbi azért szükséges, mert sok apró, nem látható részecskéket is szűrni kell. Ezek az egészségre káros hatást gyakorolnak, belélegezve a tüdőbe jutnak, melyek akár komolyabb megbetegedéseket is elindíthatnak a szervezetben.

A rendszer működéséhez vezérlőegységre van szükség, mely az adatok begyűjtése után végez regenerációt a részecskeszűrőn. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, legalább 80-100 km/h-ás sebességgel kell haladni, amit kb. tíz percen át tartani is kell. Minderre csupán autópályán vagy országúton van lehetőség, a városi forgalomban ez a folyamat kivitelezhetetlen. Azonban sok esetben akkor is elindul ez a folyamat, amikor nem adottak hozzá a feltételek, így az üzemanyag nem tud begyulladni, ugyanis a részecskeszűrő nem melegedett fel kellőképpen. Ilyenkor az egyébként is eltömődött részecskeszűrő gázolajjal telik meg.

Mi történik ilyenkor?

  • az autó legyengül, füstöl

  • a felhígult motorolaj kenési képessége nagymértében csökken

  • a turbó üzemképtelenné válik

  • jelentős anyagi kár keletkezhet

  • olajkoszosodás miatt motorkopások

Mindezekért vannak, akik kiiktatják vagy szeretnék kiiktatni a részecskeszűrőt, amelynek cseréje drága. Azonban a kiiktatott részecskeszűrővel működő autó komoly következményekhez, akár emberek egészségének kockáztatásához is vezethet. Azt pedig, hogy éppen ki, hol és milyen mértékben lélegzi be a káros anyagokat. nem tudhatjuk. De ne felejtsük el hogy valaki(k)nek biztos, hogy ártunk vele!

A részecskeszűrő csere igazi alternatívája tehát NEM a részecskeszűrő kiiktatás, hanem a részecskeszűrő tisztítás!

Részecskeszűrő tisztításkor az eszköz visszanyeri korábbi állapotát, és nem jelent nagy anyagi ráfordítást sem. Az autó, a környezet és az egészség szempontjából mindenképpen ez a legideálisabb megoldás a kiiktatás helyett.