Gyári részecskeszűrő csere vs. tisztítás

Részecskeszűrő szakszerviz már 10 éve az élvonalban.

Gyári részecskeszűrő csere vs. tisztítás

A részecskeszűrő eltömődését a műszerfal jelzi, amit minden esetben komolyan kell venni. Abban az esetben, ha az autó nem végzi el magától a regenerációt, tovább romlik a helyzet, amit talán még az autószerviz korrigálni tud. Azonban ha a szervizkomputerrel végzett kiégetés sem hoz eredményt, csak a tisztítás vagy a csere lesz lehetséges.

A szűrőn kívül meghibásodhatnak a szűrő telítettségét mérő, 800 fokot elviselő hőmérséklet- és nyomáskülönbség-jeladók is. Van, amikor rosszul értelmezi a jelet és feleslegesen jelzi a regenerációs parancsot a motorvezérlés. Ha elromlik, akkor a dízelek oxidációs katalizátora kiiktatható (a benzineseké nem, mert a zöldkártyázáskor kiderül). A részecskeszűrővel más a helyzet, egy eredetileg DPF-es dízel nem fog működni szűrő nélkül, mert az onnan érkező adatok híján a motor vészüzemben marad.

Az autósok valamiért nehezen szánják rá magukat arra, hogy kicseréltessék a részecskeszűrőt, hiszen az nagyon költséges. Sajnos vannak olyan esetek, amikor csak a csere a megoldás. A részecskeszűrő komplex rendszer, a hibáját nem lehet a visszajelzőlámpa kiiktatásával leplezni,hiszen a meghibásodás sok esetben azonnal tapasztalható. A világító jelzés után a szakemberek diagnosztizálják az autót, és megnézik, a hiba regenerálható-e.

A szűrő végzetes eltömődésekor az autó erőtlenné válik, vészüzemmódba kapcsol. Ekkor a sima regeneráció már nem segít, talán a szervizszámítógéppel lefuttatott hibakód-törlés és a részecskeszűrő kiszerelt, manuális megtisztítása. Az autógyárak időnként az autó teljes élettartamában jól működő részecskeszűrőt ígérnek, azonban fontos tudni, hogy minden részecskeszűrő eltömődik előbb-utóbb. Mivel valamennyi mennyiségű hamu mindig visszamarad a regenerációs folyamatokból, a szűrő folyamatosan eltömődik, és ha már nem lehet tisztítani, 5-6 évesen már manuális tisztításra vagy cserére szorul.

A menthetetlen szűrőket csak cserélni lehet és részecskeszűrőkhöz kizárólag márkaszervizekben lehet hozzájutni. Az árak rendkívül borsosak:

  • Audi 2,7 VD TDI (A4, A6): 225-309 000 Ft (motorközeli)

  • Skoda Superb 2,0 PD TDI: 203 000 Ft (kipufogórendszerbe épített, adalékanyagos)

  • VW Passat 2,0 PD TDI: 420 000 Ft (motorközeli, egybeépített koromcsapda-oxidációs katalizátor)

Ezek az áfás árak a fővárosi márkaszervizekben. A javítási költséghez hozzájön egy kipufogócsere munkadíja, szóval a tisztítás jócskán kedvezőbb megoldás.