Mazda

Mazda részecskeszűrő tisztítás

 

A dízelautók lendületes vezetéshez lettek tervezve, hiszen a hosszabb távon megtett utak kedveznek leginkább a motor működésének. A városi vezetés során, ahol gyakran kell rövidebb szakaszokat megtenni, a kipufogórendszer nem képes olyannyira felmelegedni, hogy a részecskeszűrőt kellő mértékben tudja tisztítani, ami ilyen esetekben hamarabb eldugul.

A Mazda gépjárművek bizonyos típusainál számíthatunk leginkább a részecskeszűrő eltömítődésére:

 

  • Mazda 3
  • Mazda 5
  • Mazda 6

 

Mazda esetén is, akárcsak a többi autónál sokkal gazdaságosabb megoldást jelent a részecskeszűrő tisztítás, hiszen ezzel a folyamattal a részecskeszűrő visszanyeri újszerű állapotát. Ugyanakkor, sokkal olcsóbb is a művelet, mintha kicserélné a régi berendezést újra. A részecskeszűrő tisztítás során gépi, száraz, illetve gőzös nagynyomással távolítjuk el a leülepedett koszt. Mazda autójánál az alábbi okora vezethető vissza a részecskeszűrő eltömődése: a már említett rövid szakaszos közlekedés; elektronikai alkatrészek üzemzavara; elromlott EGR szelep; olajosodás a részecskeszűrőben; befecskendezők meghibásodása; helytelen motorolaj használata; elromlott légtömegmérő/fojtószelep; túl régóta használt részecskeszűrő.

 

Amennyiben úgy vette észre, hogy Mazda autójánál a fenti okok valamelyike fennáll, biztos lehet benne, hogy a részecskeszűrő tisztítás lesz az ideális eljárás.

 

A részecskeszűrőkről röviden

Az uniós szabályozásnak köszönhetően már a legtöbb dízelautóban található részecskeszűrő. A kipufogócsőben elhelyezett szerkezet összegyűjti és elégeti a gázolaj égéséből származó korom jelentős részét, és megakadályozza, hogy a káros, szennyező anyag a levegőbe kerüljön. Egyszerűbben fogalmazva: a részecskeszűrő bizonyos fokig megtisztítja a kipufogógázt. Típustól függően párszáz kilométerenként gondoskodni kell a részecskeszűrő rendszeres kiégetéséről. Az ehhez nélkülözhetetlen magas hőmérsékletet a hosszú távú autózás képes biztosítani. Mivel városi környezetben erre nincs lehetőség, szakszerű részecskeszűrő tisztításra van szükség.