Toyota

Toyota dízelmotorok közül a D-4D-k már  fel vannak szerelve részecskeszűrővel – ennek minden előnyével és hátrányáva. Az Auris (Corolla) és Avensis típusokban az 1,4 literes és az utóbbiban a 2 literes erőforrás részecskeszűrőjének eltömődése okozza, hogy ilyen autókat hoznak be szervizünkbe a részecskeszűrő tisztítására.

-az Auris autók közül a 1.4 D-4D és 2.0 D-4D motorral, a

-az Avensis típusban 2.0 D-4D 2.2 D-4D motorral szereltek

-míg a Corolla 2.0 D-4D 2.2 D-4D típusai gyakoriak nálunk.

Ezen kívül előfordul a Hilux dízelek közül 2.5 D-4D, és 3.0 D-4D, valamint a Hiace-ek közül szintén a 2.4-es és 3 literes erőforrás.

A Yaris típuson belül 1,4 literes dízelmotorokkal szerelt változattal szoktunk találkozni, amit a DPF (részecskeszűrő) meghibásodása miatt hoznak be hozzánl.

A részecskeszűrőkről röviden

Az uniós szabályozásnak köszönhetően már a legtöbb dízelautóban található részecskeszűrő. A kipufogócsőben elhelyezett szerkezet összegyűjti és elégeti a gázolaj égéséből származó korom jelentős részét, és megakadályozza, hogy a káros, szennyező anyag a levegőbe kerüljön. Egyszerűbben fogalmazva: a részecskeszűrő bizonyos fokig megtisztítja a kipufogógázt. Típustól függően párszáz kilométerenként gondoskodni kell a részecskeszűrő rendszeres kiégetéséről. Az ehhez nélkülözhetetlen magas hőmérsékletet a hosszú távú autózás képes biztosítani. Mivel városi környezetben erre nincs lehetőség, szakszerű részecskeszűrő tisztításra van szükség.