Tanácsok a részecskeszűrő használatához

A részecskeszűrő a dízelmotorokhoz kapcsolódó rendszer, mely a korom, illetve a káros anyagok felfogásáért felel, hogy azok minél kevesebb mennyiségben juthassanak ki a levegőbe. Ez a szűrő képes ugyan a regenerációra, azaz bizonyos időközönként önmagát megtisztítja, de időről-időre nem árt szakemberre bízni a tisztítást, mert az eltömődött szűrő hatással van a gépkocsi gyorsulására, valamint a motor hatásfokára is.

Kis odafigyeléssel mi is tehetünk azért, hogy a részecskeszűrő hatékonyan működjön. A rövid utak, valamint a túlnyomóan városi használat például megnöveli a korom mennyiségét. A részecskeszűrő működését jótékonyan befolyásolja a magasabb kipufogógáz-hőmérséklet, mely a nagyobb sebesség eléréséhez szükséges túlnyomás következtében alakul ki. Így amennyiben lehetőségünk adódik rá, körülbelül 500 kilométerenként haladjunk 15-20 percig egyenletes, legalább 80-100 km/h sebességgel, ezzel segíthetjük a részecskeszűrő regenerációját.

Természetesen a részecskeszűrő nem megfelelő módon való működéséről az autó rendszere is figyelmezteti a gépjárművezetőt, azonban nem muszáj ezt az állapotot megvárni. Ugyanis akkor, amikor a szűrőben visszamaradó korom mennyisége kritikus szintre jut, a motorvezérlés vészüzem módba kapcsol, és felvillan a MIL lámpa a műszerfalon. Ebben az esetben nem halogatható tovább a részecskeszűrő-tisztítás, mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

A részecskeszűrőkről röviden

Az uniós szabályozásnak köszönhetően már a legtöbb dízelautóban található részecskeszűrő. A kipufogócsőben elhelyezett szerkezet összegyűjti és elégeti a gázolaj égéséből származó korom jelentős részét, és megakadályozza, hogy a káros, szennyező anyag a levegőbe kerüljön. Egyszerűbben fogalmazva: a részecskeszűrő bizonyos fokig megtisztítja a kipufogógázt. Típustól függően párszáz kilométerenként gondoskodni kell a részecskeszűrő rendszeres kiégetéséről. Az ehhez nélkülözhetetlen magas hőmérsékletet a hosszú távú autózás képes biztosítani. Mivel városi környezetben erre nincs lehetőség, szakszerű részecskeszűrő tisztításra van szükség.