Fiat

Fiat részecskeszűrő tisztítás
A dízelautók legfőbb sajátossága, hogy mivel a motor égése tökéletlen, működése során jelentős mennyiségű mérgező anyag és korom kerül a levegőbe. Nincs ez másképp a Fiat egyes motortípusainál sem. Ezek:
1.3 MJ
1.9 JTD
2.0 JTD
2.2 JTD
3.0 JTD

Ahhoz, hogy ez a folyamat ne okozzon rögtön meghibásodást, ezen járműveket részecskeszűrővel látták el. A részecskeszűrő szerepe, hogy a távozó korom nagy részét megszűrje, és ezáltal biztosítsa az autó zavartalan működését. Azonban a folyamatos működés során a részecskeszűrőben mindig maradnak szennyezőanyagok, amik eltömítik azt. Átlagosan 500 km megtétele után érdemes a részecskeszűrő regenerálását elvégezni, azonban vannak árulkodó jelek, melyek indokolják mielőbbi tisztítását. Ilyen például, amikor az autó gyengébb teljesítményűvé válik, ugyanis a kipufogógáz áteresztése akadályokba ütközik. Ilyenkor töbnyire felvillan a műszerfalon a motorhibát jelző fény, azonban egyes Fiat típusoknál egyértelműen feltűnik a részecskeszűrő meghibásodását jelző üzenet is.
A részecskeszűrő lecserélése komoly anyagi vonzattal jár, ráadásul szükségtelen is, hiszen az újonnan vásárolt, drága részecskeszűrő is el fog tömítődni. A legoptimálisabb megoldást a részecskeszűrő tisztítása nyújtja, melynek folyamán a készülék újszerű állapotba hozható, nem beszélve arról, hogy lényegesebb költséghatékonyabb módszer is, mintha a meglévőt lecserélnénk.

A részecskeszűrőkről röviden

Az uniós szabályozásnak köszönhetően már a legtöbb dízelautóban található részecskeszűrő. A kipufogócsőben elhelyezett szerkezet összegyűjti és elégeti a gázolaj égéséből származó korom jelentős részét, és megakadályozza, hogy a káros, szennyező anyag a levegőbe kerüljön. Egyszerűbben fogalmazva: a részecskeszűrő bizonyos fokig megtisztítja a kipufogógázt. Típustól függően párszáz kilométerenként gondoskodni kell a részecskeszűrő rendszeres kiégetéséről. Az ehhez nélkülözhetetlen magas hőmérsékletet a hosszú távú autózás képes biztosítani. Mivel városi környezetben erre nincs lehetőség, szakszerű részecskeszűrő tisztításra van szükség.