A részecskeszűrők hibái

 

A legáltalánosabb részecskeszűrő hiba annak eldugulása, amely komoly károkat okozhat magában a gépjárműben is. Az eltömődését nehéz kivédeni, előbb-utóbb bekövetkezik. A dízelautók használata nem a rövid szakaszos városi vezetésre lett tervezve, ugyanis a kipufogórendszer nem tud annyira felmelegedni, amennyire a szűrő optimális működéséhez kellene.

A leggyakoribb részecskeszűrő hiba feladatából adódik, hiszen megszűri és elégeti a káros anyagokat. A szűrést azonban nem tudja maradéktalanul ellátni. Az elégetéskor ezért hamu és korom képződik, amely fokozatosan lerakódik, eltömítve így a rendszert, az alkatrészeket, sőt még a levegőt is szennyezi.  Nem beszélve arról, hogy a nem látható, apró koromszemcsék az egészségre is veszélyesek, ezért nemcsak az autó megfelelő működése miatt kell komolyan venni a részecskeszűrő hibáit. A vezetési stílus is nagyban befolyásolja, mennyi ideig bírja a szerkezet, ugyanis a dízel autókat dinamikus, vagy legalábbis rendszeres országúti közlekedésre tervezték. A környezeti hőmérséklet, a motor, a turbó és az EGR szelep állapota is hatással van a részecskeszűrő működésére.

A részecskeszűrő hibái jelentősen kihatnak az autó állapotára is:

  • csökken a motorteljesítmény,
  • több üzemanyagot fogyaszt az autó,
  • rángat az autó, nincs erő benne, nem indul be,
  • a műszerfalon állandó hibalámpa jelenléte,
  • a gépjármű csupán vészüzemben működik.

A részecskeszűrő hibákat tehát komolyan kell venni, hiszen komoly kellemetlenségekhez vezet, ha eltömődik. Ha ez bekövetkezne, a lehető leggyorsabban szervizbe kell vinni az autót, hogy a részecskeszűrőjét kitisztítsák.

A dízelautóknál a fentiek miatt megjelennek a részecskeszűrő hibák, hiszen a motor füstölése miatt kivédhetetlen ez a probléma. A tökéletlen égés miatt van szükség erre az eszközre, sajnos azonban még nincsen olyan részecskeszűrő, amely egy életen át bírná a strapát, az eltömődést minden dízelautót és motortípust érint. A részecskeszűrő funkcionális hibái ellen annak eltömődéskor  tisztítás a hatékony megoldás.

A részecskeszűrőkről röviden

Az uniós szabályozásnak köszönhetően már a legtöbb dízelautóban található részecskeszűrő. A kipufogócsőben elhelyezett szerkezet összegyűjti és elégeti a gázolaj égéséből származó korom jelentős részét, és megakadályozza, hogy a káros, szennyező anyag a levegőbe kerüljön. Egyszerűbben fogalmazva: a részecskeszűrő bizonyos fokig megtisztítja a kipufogógázt. Típustól függően párszáz kilométerenként gondoskodni kell a részecskeszűrő rendszeres kiégetéséről. Az ehhez nélkülözhetetlen magas hőmérsékletet a hosszú távú autózás képes biztosítani. Mivel városi környezetben erre nincs lehetőség, szakszerű részecskeszűrő tisztításra van szükség.